Hititlerden kalma İvriz kaya anıtı valla şuna eminim adamlar bizden çok çok ileri uğraştım uğraştım o kadar harfi o resimlere nasıl sığdırmışlar çözemedim a3 boyutlarında beni bayağı uğraştırdı. ecel terleri döktürdü ama yaptım seri üretime hazır. sergimde toplu olarak yapmak istiyorum. Kenan abimle yaptığımız istişarede bize yardımcı olacak sergi salonuna hediye etme fikrinde birleştik kabul ederlerse memnun olurum.Ereğlimizin sembolü olarak oralarda görünmesi beni ziyadesi ile mutlu eder.
Buda yavrusu atölyede fazla durunca yavrulamış ama doğum esnasında eksiklikleri olmuş yazıları yetişmemişBuda acizane Kenan abinin o güzel bürosunda kendisine minnacık bi yer bulursa ne mutlu valla uşak olayı için çok uğraştı bende acizane abime yollayayım dedim (reklamın kötüsü olmaz değilmi)
ufak tefek hatalardan dolayı herkesten toptan özür dilerim resim tarihi yeni ama yapım eski acemilikte diyebilirsiniz affınıza sığınırım eksiklerden dolayı
birazda açıklama ekleme ihtiyacı doğdu sanırım gecikme için özür dilerim
"Dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özellikleri var. Önemi, buradan gelmekte. Aramileşmiş, Geç Hitit dönemine ait en önemli sanat yapıtlarından. MÖ.727-742 yılları arasında, Kral Varpalavas tarafından yaptırıldığı tahmin edilmekte. Yani; yaklaşık 2700 yıllık bir anıt. 4.20 x 4.20 metre ölçülerinde, kaya zemin üzerine, kabartma tekniğiyle yapılmış. Aynı zamanda, Asur ve Frgy etkileri de görülmekte. Tuvana krallığından, günümüze gelebilmiş bir eser. Tuvana krallığı; başkenti Ereğli olan ve ön Hititler tarafından kurulan bir krallık.
Anıtta; bölgenin kralı Varpalavas ile, Fırtına Tanrısı Tarhundas tasvir edilmiş. Tarhundas; krala göre daha büyük ölçüde, ellerinde üzüm salkımı ve buğday başaklarını tutuyor. Böylece, Tarhundas, aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olarak da değerlendiriliyor. Tanrının karşısındaki kral ise, daha küçük ve dua eder durumda tasvir edilmiş. Tasvirdeki objelerin giysileri; geç hitit sanatının özelliklerini yansıtmakta. Özellikle: tanrı figürü; kuvvetli bir insan görünümünde. Kol ve bacak adaleleri dikkat çekici. Üzerinde: dizlerini açıkta bırakan, kısa kollu, vicuduna yapışık giysi var. Dönemin karakteristik özellikleri; madeni kemeri, uçları sivri ayakkabıları, üç sıra boynuzla bezeli başlığı, saç ve sakallar. Kral Varsapalas ise; geometrik motifli ve püsküllü eteği olan uzun bir giysi ile, ucu saçaklı manto giymiş. Başlığı: boncuk dizileri ile süslenmiş. Kralın, iri boncuklu kolyesi, küpesi, bilezikleri de, arami takılarına benzemekte."Kaynak: Hobi Tutkunlari Forumu
Bookmarks