Arkadaşlar merhaba,Zımparalar Hakkında nette biraz araştırma yaptım. Çok sağlıklı bir bilgiye ulaşamadım. Belki bir faydası olur diyerek elde ettiğim bilgileri paylaşmak istedim.
Yanlış bir bilgi varsa düzeltmenizi rica ediyorum. Amaç doğruyu bulmak.
Yeni bilgilerde eklemek isteyen olursa, bu başlık zımparalar Hakkında güzel bir bilgi kaynağı olabilir.
Zımpara: Pürüzlü yüzeylerin düzeltilmesi için yapılan zımparalama işleminde kullanılan bir aşındırıcıdır. Diğer bir ifadeyle kesicidir.
Zımpara işleminin kalitesi, zımparanın sertliğine ve yapısına bağlıdır. Zımpara kağıdının veya taşının sertliği, taneciklerin bağlanma gücü ile değerlendirilir. Yapıştırıcı veya bağlayıcı gerecin özelliği, taneciğin kopmadan iş görmesini doğrudan etkiler. Bir süre kullanılan Zımpara taşındaki tanecikler körelir. Eğer zımparalanan gerece uygun sertlikte bir Zımpara kağıdı veya Zımpara taşı ile çalışılıyorsa, zımparalanan malzeme ile tanecik arasındaki sürtünme ve basınç etkisi, taneciği kırar veya koparır. Tanecik kırılmışsa, keskin uçlu yeni kenarlar, zımparalanan gereci aşındırma işlemini sürdürürler.
Zımparalama Türü ve Kullanılan Zımpara Numarası
Kaba Zımparalama – Ön Temizleme 30 Kum
Bantlı veya diskli Zımpara makinesi ile;Kaba zımparalamada- 40 Kum
İnce zımparalamada 60 Kum
Yumuşak odun ön zımparalamada 80 Kum
Yumuşak odun son zımparalamada 100 Kum
Sert odun ön zımparalamada 160 Kum
Çok parlak yüzeyler için ince zımparalamada 220 Kum
Parke zımparalama 120’den itibaren
Vernik zımparalama 240-400
Silme macunu ile vernik zımparalama 600-1200
Zımpara Türleri : Zımparaları, üretim ve kullanıma göre iki gruba ayırmak mümkündür.
1- Üretime Göre: Zımparalar üretimde kullanılan malzemelerin özelliklerine göre üçe ayrılır.
1- Bandın elde edildiği malzemeye göre: Ağaç işlerinde kullanılan zımparaların bantlarının yapımında daha çok kağıt tercih edilir.
2- Üretimde kullanılan yapıştırıcı türüne göre: Üretimde zımparalamanın özelliklerine göre değişik yapıştırıcılar kullanılır. Örneğin, makine zımparalarındaki yapıştırıcılar ısıya daha dayanıklı; su zımparalarındaki yapıştırıcılar ise su ve benzeri sıvılardan etkilenmeyecek şekilde üretilirler.
3- Zımparanın kesici taneciklerine göre : Kesici için kullanılan doğal ve yapay taşlar; renk, keskinlik, dayanıklılık ve sertlik gibi özellikler bakımından farklı yapıdadırlar. Zımparanın kullanım yerine göre bu özellikler dikkate alınır.
2- Kullanıma Göre: Zımparalar kullanım durumlarına göre el zımparaları ve makine zımparaları olmak üzere sınıflandırılır.
1- El zımparaları: Ağaç işlerinde elle zımparalama işlemi, işin bitirilmesi açısından önemlidir. Masif mobilya üretiminde girintili çıkıntılı yüzeylerde daha çok kullanılır. El zımparaları, makinede kullanılanlar kadar dayanıklı değildir. Zımparalamak için elle tutulacak büyüklükte kesilerek kullanılır.Düzgün yüzeylerde, daha fazla dayanması ve daha iyi zımparalaması için Zımpara takozları kullanılır. Zımpara takozlarının altı mantar, kauçuk gibi esnek malzemelerle kaplanmıştır.
2- Makine zımparaları: Ağaç işleri endüstrisinde değişik Zımpara makineleri kullanılır. Firmalar bu makinelerde kullanılmak üzere zımparalar üretmektedirler. Bunlar değişik ölçü ve şekillerdedir.
a- Bant zımparalar: Bu zımparaların iki ucu birbirine yapıştırılmıştır. Kasnaklar üzerine takılarak kullanılır.Üzerlerinde kesme yönünü gösteren ok işaretleri bulunmaktadır. Makineye takılırken bu işaretlere dikkat edilmelidir. Bu zımparalar tank Zımpara makinelerinde, bant Zımpara makinelerinde, kalibre Zımpara makinelerinde kullanılmaktadır.
a- Rulo zımparalar
b- Bez ve bant zımparalar
b- Levha zımparalar: Bu zımparalar tabaka ya da rulo halinde üretilir. Dikdörtgen tabanlı titreşimli Zımpara makinesinde ve benzeri makinelerde kullanılır. Makinenin ölçüsüne göre kesilerek makineye bağlanır. Ayrıca eğmeçli parçaların zımparalanmasında kullanılan silindir Zımpara makinelerinin silindirleri üzerine de bu zımparalar bağlanabilmektedir.
c- Disk zımparalar: Dairesel olarak hazırlanmış olan zımparalardır. Doğrama işlerinde kullanılan disk Zımpara makinelerine ve büyük disk Zımpara makinelerine takılmak üzere hazırlanmıştır.
d- Fırça zımparalar: Bu zımparalar fırça şeklinde olup flanşlar arasına bağlanmaktadır. Daha çok seri üretimde profilli yüzeylerin zımparalanmasında kullanılırlar.
e- Profilli zımparalar: Özel olarak işin profiline uygun olarak hazırlanmış flanşa bağlanarak kullanılan zımparalardır.Kaynak: Hobi Tutkunlari Forumu
Bookmarks